Wereldwinkels kunnen wijn blijven verkopen

17-01-2017 Bodegraven-Reeuwijk - De Wereldwinkels in Bodegraven en Reeuwijk-Brug kunnen wijn blijven verkopen. Naar aanleiding van een recente controle moest de wijnverkoop worden gestaakt. Het verstrekken van zwak-alcohoudende drank is in strijd met de Drank- en horecawet. Inmiddels heeft de gemeente met de wereldwinkels gesproken over een oplossing.

Om toch binnen de kaders van de wet wijn te blijven verkopen, hebben de Wereldwinkels twee mogelijkheden. De eerste optie is om de wijn online te verkopen via bijvoorbeeld een webshop. Een andere optie is samenwerking met winkels waar verkoop wel is toegestaan, zoals slijterijen. De Wereldwinkels onderzoeken op welke wijze zij de verkoop zullen voortzetten.

Gemeente
Burgemeester Van der Kamp geeft aan: ‘Wij zijn gehouden aan het naleven van de Drank- en Horecawet, maar hebben direct gezocht naar een oplossing. Gelukkig hebben we deze gevonden, zodat de winkels wijn kunnen blijven verkopen. De gemeente draagt de Wereldwinkels een warm hart toe. De gemeente koopt jaarlijks zelf ook enkele flessen Fairtrade wijn. Dit blijven we in de nieuwe situatie natuurlijk ook doen’.

Drank- en horecawet
Binnen de Drank- en horecawet zijn de regels bepaald rondom alcoholverstrekking in Nederland. De controle op deze wet is sinds 2014 een verantwoordelijkheid van de gemeenten. Het verkopen van zwak-alcoholhoudende drank, zoals wijn, is slechts toegestaan in een beperkt aantal winkels. De wet verbiedt het voor de Wereldwinkels om hun wijnen in de winkel uit te stellen en te verkopen. De Landelijke Vereniging van Wereldwinkels heeft in 2013 al een verzoek ingediend bij de Staatssecretaris om voor hen een uitzondering te maken binnen de wet. Dit verzoek is door de Staatssecretaris afgewezen. Met de gevonden oplossing van de gemeente kan de verkoop toch worden voortgezet binnen de kaders van de wet.

Bron foto: BOV Bodegraven

Persbericht gemeente Bodegraven-Reeuwijk