Expositie botervloten in Kaasmuseum Bodegraven

2 Sep 2017 - 10:00

Bodegraven -Naast het maken van boerenkaas werd vaak op de boerderij ook de boterbereiding ter hand genomen. Deze “losse” boter kwam via de handel uiteindelijk thuis in de keuken en bij de broodmaaltijd veelal in botervloten op tafel.

Vaak was het een voorwerp dat gebruikt werd bij speciale gelegenheden, zoals bij voorbeeld tijdens de zondagse maaltijd of als er gasten kwamen eten.

Het Kaasmuseum Boegraven heeft daardoor in de reguliere opstelling een beperkt aantal botervloten zichtbaar gemaakt. Omdat in het depot een brede collectie hiervan aanwezig is, wil het Kaasmuseum dit de bezoeker niet onthouden. Daarom is een extra expositie ingericht waarin een brede variëteit aan botervloten zichtbaar wordt gemaakt.

In het Kaasmuseum krijgt u verder aan de hand van honderden voorwerpen, foto's, oude documenten en films een levensecht beeld van de kaasmakerij en boterbereiding en wat daarmee verband houdt te zien. Denkt hierbij aan een beeld van de melkwinning, de boterbereiding, de kaasmarkt, de kaashandel en de kaasopslag. Met authentieke materialen zijn ondermeer een stal en een vooroorlogse Goudse en Leidse kaasmakerij ingericht.

Deze expositie is vanaf zaterdag 2 september tijdens de openingstijden te bezichtigen. Het Kaasmuseum is iedere zaterdag open van 10.00-16.00 uur en voor groepen op afspraak. Zie www.kaasmuseum.org voor meer informatie.