Presentatie stripboek over Romeinen op oorlogspad

15-06-2018 Nieuwerbrug - 'Romeinse Inval in Nederland en België' Dit is de titel van een nieuw stripboek, waarvan het eerste exemplaar donderdag 14 juni aan de Bodegraafse wethouder Jan Leendert van den Heuvel werd uitgereikt, tijdens een goed bezochte, feestelijke bijeenkomst op het Fort Wierickeschans.

Aanwezig waren daar o.m. de schrijver van het boek Jan Kragt en de Belgische tekenaar Franky Drappier. Evenals de wethouder hielden beiden een korte toespraak, waarin iets over het ontstaan van het boek werd onthuld. Een viertal leerlingen van de basisschool De Regenboog testten de wethouder over zijn kennis met betrekking tot de Romeinen in Bodegraven.

De bijeenkomst werd muzikaal opgeluisterd door Els van der Burg. Zij bespeelt,uitgedost in aan de tijd aangepaste kledij, een arsenaal van oude muziekinstrumenten, zoals een buffelhoorn, tamboerijn en verschillende soorten fluit.

De uitreiking vond  in vol Romeins ornaat plaats door onze dorpsgenoot Jasper Duinisveld; bewoner van een sociowoning van Ipse de Bruggen uit Zwammerdam. Daar ontstond zijn interesse voor de Romeinse tijd. Tevens speelt hij, onder zijn eigen naam, een belangrijke rol in het boek als inwoner van de Romeinse nederzetting Negrum Pullum, de Romeinse naam voor wat nu Zwammerdam is.

Het boek
Het boek begint in het jaar 57 voor Christus in de Rijnvallei, waar Germaanse stammen werden aangevallen door de Romeinse legers. Uiteindelijk werden zij onderworpen  maar  daarna bondgenoten van het Romeinse Rijk. Het eindigt ca 120 jaar later met de Bataafse opstand tegen de Romeinen onder leiding van de Bataaf en tevens Romeins burger Julius Civilis. Na aanvankelijke successen eindigde die opstand toch weer in een nederlaag en worden ze weer  betrouwbare bondgenoten.

Het mooi uitgevoerde boek, voorzien van prachtig tekenwerk, gaat op een plastische wijze in op de bloedige strijd met de Romeinen, maar toont aan dat samenwerking voor beide partijen uiteindelijk de beste optie is. Het is binnenkort via internet bij de stichting Eureducation en bij de Bodegraafse boekhandel verkrijgbaar voor een prijs van Euro 7,95. Bij het stripalbum is voor scholen een lespakket ontwikkeld dat gratis kan worden gedownload via www.eureducation.nl

Eureducation
De uitgave is mede tot stand gekomen dank zij de provincie Zuid-Holland, Ipse de Bruggen, Streekmuseum Reeuwijk en de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Ook heeft het Archeon zijn medewerking verleend. De uitgever is voornoemde stichting Eureducation. Dit met het oogmerk om kennis en cultuur onder jongeren in Europa te delen en te bevorderen d.m.v. pakkende verhalen, actie, humor en fantastisch tekenwerk. De “Romeinse inval in Nederland en België”

voldoet volledig aan deze criteria. Het is inmiddels het13e album van de stichting.  Eerdere boeken zijn gewijd aan Vincent van Gogh, Michiel de Ruyter en Willem I. Een aantal  is inmiddels in verschillende vertalingen verschenen, w.o. Frans, Engels, en Papiaments.

Na afloop werd nog gezellig nagepraat. Wij spraken o.m. met de bekende Bodegraafse .kunstenaar Alfons van Leeuwen. Hij vertelde te werken aan  een project t.b.v. “Fort 26”, het nieuwe woonblok aan de Oud Bodegraafseweg met 26 appartementen. Het werk bestaat uit een aantal in Bodegraven  opgegraven Romeinse objecten, zoals munten en het vervloekingstablet, die door hem in vergrote vorm worden weergegeven. Hiervoor koos hij als materiaal het uiteindelijk bruinkleurende cortenstaal.