Expositie merklappen Kaasmuseum

22 Sep 2018 - 10:00 24 Sep 2018 - 10:00

Bodegraven - Op deze expositie zijn verschillende merklappen te bewonderen; zo is er de lettermerklap met het alfabet, de stoplap om te leren stoppen en repareren, de borduurlap om de verschillende motieven te oefenen, de pronklap voor de verschillende handwerktechnieken en niet te vergeten de rode schoollap.

Vanaf 1870 tot ver in de 20ste eeuw werd er op school met rood garen op wit katoen een lap gemaakt met letters en cijfers en veelal de naam van de maakster en haar woonplaats. Zo oefende de meisjes het alfabet zodat zij konden helpen met het merken van het textiel. Van de rode schoollap zijn meerdere exemplaren aanwezig.

Vroeger werd de was op de bleek gedroogd, als herkenningsteken borduurde men op het huishoudelijke textiel de initialen van de eigenaar. De oudste merklap op deze tentoonstelling komt uit 1860. Van al deze verschillende merklappen hangt er nu een exemplaar in het museum.

Vanaf 22 september t/m 24 november 2018 Expositie van meer dan 40 oude en nieuwe merklappen. Het Kaasmuseum is elke zaterdag open tussen 10.00 en 16.00 uur. Ook bestaat er de mogelijkheid voor groepen om een afspraak te maken voor een andere dag. website: www.kaasmuseum.org