Eerste paal nieuw uitvaartcentrum begraafplaats Reeuwijk-Tempel

28-09-2018 Reeuwik-Tempel - De oude aula op begraafplaats Reeuwijk-Tempel is gesloopt en a.s. woensdag wordt de eerste paal geslagen van het nieuwe uitvaartcentrum. Het uitvaartcentrum komt vooraan de weg in de tuin van de begraafplaats. De begraafplaats is in 1945 in gebruik genomen maar is ontworpen volgens middeleeuws model met een voortuin en daaromheen een pad in de vorm van een

halve cirkel met daarlangs oude rode Beukenbomen. De rode Beuk symboliseert warmte en troost, standvastigheid en waakzaamheid.Mooie doorzichten

De begraafplaats is uitgebreid en opgeknapt. Aanvankelijk was het plan om de oude grafmonumenten te verwijderen en een herdenkingsmonument te maken. Op de oude begraafplaats geldt het recht op eeuwige rust, wat inhoudt dat de graven nooit zijn geruimd. In de loop der tijd zijn wel her en der wat monumenten weggehaald en staan er op die plaatsen alleen nog paaltjes met nummers.

Graf van een 18-jarige vrouw die verongelukte terwijl ze zwanger was. Ze is begraven bij de kinderbegraafplaats. Kunstwerk van Sonja Meyer (overleden in 1994) dat oorspronkelijk in het gemeentehuis van Reeuwijk heeft gestaan. Het staat nu op de kinderbegraafplaats.

 

Oude grafmonumenten bewaard gebleven
Loes Kamer heeft een brief naar de Erfgoedcommissie geschreven om te vragen of de oude begraafplaats behouden kon worden. Uiteindelijk heeft ze ook alle raadsleden een brief geschreven. Lizette Visscher en Henk van der Smit zijn met wethouder Kees Oskam gaan praten en uiteindelijk is de oude begraafplaats in takt gebleven. Alleen is het groen teruggesnoeid en waar nodig vervangen.
 

Graf uit 1949 van geliefde huisarts Jan Batelaan. Zijn patienten hebben het monument geschonken. Graf van kunstenaar Bouters en zijn vrouw.
Paden van de oude begraafplaats zijn opgeknapt Bomen zijn gesnoeid en waar nodig zijn nieuwe struiken geplant.


Originele boekjes met grafnummers
De familie Kok, die tegenover de begraafplaats woont, is in het bezit van drie boekjes waarin met de hand de grafnummers met bijbehorende namen zijn geschreven. De gegevens uit de boekjes zijn overgenomen in een elektronische database. Toen de heer Kok hoorde dat de boekjes weggegooid zouden worden heeft hij ze onderschept en bewaard hij ze trouw.

Lees meer informatie over de werkzaamheden op begraafplaats Reeuwijk Tempel op de website van de gemeente