Marja de Knikker ontvangt Mantelzorg Award 2018

11-11-2018 Nieuwerbrug - Mevrouw Marja de Knikker uit Bodegraven heeft afgelopen zaterdagavond in het Wierickehuis in Nieuwerbrug de Mantelzorg Award ontvangen. Haar buurman, meneer Rijerkerk, heeft haar genomineerd. Meneer Reijerkerk is de mantelzorger van zijn vrouw die aan dementie lijdt. Hij zegt: "Op het moment dat ik het niet meer zie zitten, voelt Marja dit onbewust aan en staat ze op de stoep

om mij de peptalk te geven die ik nodig heb. Ze voelt op het juiste moment aan wanneer ik dat nodig heb en zorgt er voor dat ik verder kan met de zorg voor mijn vrouw. Ze is er zonder een tegenprestatie te verwachten en heeft een enorm groot hart."

Meneer Rijerkerk is van Reeuwijk-Brug verhuisd naar Rijngaarde. Zijn vrouw woont in verpleeghuis De Reehorst en logeert nu tijdelijk in Montfoort omdat De Reehorst wordt verbouwd. Hij bezoekt zijn vrouw zo vaak mogelijk:"Ze blijft mijn meissie", zegt hij.

► Mantelzorger en mantelzorgers van de mantelzorgers kregen een heerlijk diner in het Wierickehuis

Waar hebben mantelzorgers behoefte aan
De Mantelzorg Award is bedoeld om te laten zien waar mantelzorgers behoefte aan hebben. Cora Postema uit Nieuwerbrug werd in 2009 mantelzorger. Haar man kreeg een infarct van de hersenstam. Ze wilde als mantelzorger geen slachtoffer zijn en zelf de regie houden. Ze merkte dat de politiek, zorgorganisaties en beleidsmakers gingen bedenken wat mantelzorgers nodig hebben zonder met de mantelzorgers te praten.

Ze richtte samen met Annette Stekelenburg uit Meppel, Marjo Brouns uit Limburg ' De sprekende mantelzorgers' op om te stimuleren dat mantelzorgers laten blijken waar ze behoefte aan hebben. Ze  bedachten in 2016 voor het eerst de Mantelzorg Award. De initiatiefnemers vonden veel steun voor hun idee, waarop het ministerie van VWS besloot er subsidie aan te geven om realisatie mogelijk te maken. Na twee landelijke edities, hebben ze geprobeerd om een Mantelzorg Award te organiseren per gemeente. Ze ontwikkelden met drie gemeenten een toolkit. De toolkit en website bieden alle ingrediënten om zelf een gemeentelijke Mantelzorg Award verkiezing te organiseren. Uiteindelijk is het alleen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk gelukt.


►Cora Postuma vertelt haar verhaal

Annie Jansen heeft samen met mantelzorgondersteuner Brechtje Simons van welzijnsorganisatie SAM de Mantelzorg Award in Bodegraven-Reeuwijk georganiseerd. De leden van het college en de gemeenteraad hebben overdag persoonlijk ieder bij aantal genomineerde mantelzorgondersteuners een bos bloemen gebracht. 's Avonds was de uitreiking van de winnaar tijdens een uitgebreid diner in het Wierickehuis dat geserveerd werd door vrijwilligers.

►Wethouder Kees Oskam zei: "Wie geeft wat hij heeft, is waard dat hij leeft".