Schatten uit het Rijksmuseum

22 Okt 2019 - 12:00

Gouda - De succesvolle tentoonstelling Lage Landen. Schatten uit het Rijks is nog te zien in Museum Gouda. Daarna gaan de achtendertig werken definitief terug naar het Rijksmuseum. Al bijna 16.000 bezoekers bezochten de reis door vier eeuwen Nederlandse landschapsschilderkunst. In de tentoonstelling zijn prachtige schilderijen te zien van onder andere Constant Gabriël, Anton Mauve, Jacob van Ruisdael, Willem Maris en Jozef Israëls.


Nog te zien t/m 27 oktober 2019. Museum Gouda, Oosthaven 9 &, Achter de Kerk 14, 2801 JX Gouda. Info: www.museumgouda.nl

In de tentoonstelling zijn prachtige schilderijen te zien van onder andere Constant Gabriël, Anton Mauve, Jacob van Ruisdael, Willem Maris en Jozef Israëls. De link met de 21e eeuw wordt gelegd door het succesvolle ontwerpersduo Atelier NL, dat speciaal voor de tentoonstelling een glas-in-lood raam maakt.

Door de eeuwen heen schilderen kunstenaars het veelzijdige Nederlandse landschap. Van natte, modderige polders in het Groene Hart tot de woeste en lege heidegronden in Drenthe. Landschappen die bewerkt worden door mensenhanden of begraasd door koeien en schapen. Wie naar de schilderijen in Lage Landen kijkt, van de 17e-eeuwse Van Ruisdael tot Gabriël uit de 19e-eeuw, herkent ze als ‘typisch Nederlands’. Zelfs nu de natuur, opgeslokt door de moderne omgeving, niet altijd meer zichtbaar is.