Kunstcafé – Iconen

6 Dec 2019 - 19:30

Bodegraven - Iconen zijn religieuze voorstellingen op een houten paneel geschilderd, die een bijzondere betekenis hebben in de Orthodoxe kerken van Rusland, Oekraïne, Griekenland, de Balkan en in het Midden-Oosten. Ze worden geschilderd naar eeuwenoude regels. Het zijn afbeeldingen van Christus, heiligen en engelen. Iconen stralen door hun kleuren en vormen een bijzondere warmte uit.

Ze roepen eerbied op en versterken de beleving van het geloof. Iconen worden vereerd door de gelovigen van de Orthodoxe kerken in hun kerken en in hun huizen. In toenemende mate krijgen mensen in West-Europa  belangstelling voor deze bijzondere vorm van religieuze kunst.

De avond wordt verzorgd door Paul Brenninkmeijer, emeritus-priester van het aartsbisdom Utrecht en voorganger in de Byzantijnse liturgie en ook schilder van iconen. Hij zal ons vertellen over beroemde iconen, hun oorsprong, geschiedenis en vooral hun spirituele betekenis en plaats in de Orthodoxe of Byzantijnse liturgie. Ook komen de iconen van Christus en Maria en van enkele heiligen aan bod.

Na de pauze bekijken we de iconen van belangrijke kerkelijke feesten, bijzonder iconen die passen bij deze tijd van het jaar: de Advent en het Kerstfeest.

Op vrijdag 6 december 2019. www.evertshuis.nl Genre: Kunstcafé/ lezing Aanvang: 20.30 uur. Entree: € 9,00 (inclusief drankje)