Verlichte boerderijenroute Gouwe Wiericke geopend

27-01-11 Bodegraven-Reeuwijk - Het Reedeurper Mannenkoor opende afgelopen donderdag de achtste editie van de verlichte boerderijenroute in het Groene Hart. Vanaf kwart over zeven ’s avonds  werden in een gezellig aangeklede boerenschuur tussen Kerkweg 11 en 13 in Reeuwijk meerdere korte optredens verzorgd. Dit pand is een van de 75 aangelichte adressen op de circa 20 km lange route Gouwe Wiericke. De data zijn 27 en 29 januari, 2, 3, 5, 9, 10 en 12 februari.

De Zonnebloem organiseerde  voor ouderen uit Bodegraven en Reeuwijkeen bustour. De gids vertelde onderweg wetenswaardigheden over de boerderijen. Bij Vergeer Holland aan de Reewal werden ze gastvrij onthaald. In tegenstelling tot eerdere routes is er de komende drie vrijdagavonden géén verlichte boerderijenroute, maar wel op de zaterdagavonden.

Bezoekers kunnen de route op 27 en 29 januari, 2, 3, 5, 9, 10 en 12 februari rijden. Deze rondgaande route in de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk en Waddinxveen heeft verschillende startmogelijkheiden. Muziekgroep Gras uit Bodegraven zingt op 3 en 10 februari nog een keer met het Reedeurper Mannenkoor.

In Bodegraven kan men beginnen op de kruising J.C. Hoogendoornlaan / Voshol of aan de Oud Bodegraafseweg. Ook het Streekmuseum Oudheidkamer aan de Oudeweg in Reeuwijk is een startplaats en in Waddinxveen is dat de Bloemendaalseweg. Op www.verlichteboerderijen.nl staat de routekaart, het wekelijkse programmaoverzicht en de verkoopadressen van het boekje met activiteitenoverzicht vermeld. Wie zich terdege wil voorbereiden kan voor € 2,50 op 25 locaties in het gebied dit setje kopen.

Vijf melkveebedrijven aan de J.C. Hoogendoornlaan, Oud Bodegraafseweg, Oud Reeuwijkseweg en Middelburgseweg zijn diverse avonden te bezoeken. Enkele daarvan doen mee aan het MerkMelkproject van FrieslandCampina. Bij twee bedrijven melkt een melkrobot de koeien. Bezoekers kunnen biest proeven. Dat is de eerste melk van de koe nadat ze een kalfje heeft gekregen. Het biologische bedrijf houdt in de laatste week open huis. Bewoners aan de Bloemendaalseweg hebben met vereende krachten een expositie over deze eeuwenoude boerderijenweg door Waddinxveen en Gouda samengesteld. Op enkele plaatsen zijn prijsvragen. Onder de goede inzenders wordt manden met producten uit het Groene Hart verloot.